TUINVERLICHTING HOORT THUIS IN EEN HARMONIEUZE TUIN, HET CREERT VEILIGHEID, ZICHT EN EEN LANG BUITENLEVEN. MET HET JUISTE VERLICHTINGSPLAN ZORG JE DAT EEN TUIN OOK ’S AVONDS EN IN DE DONKERE MAANDEN TOT ZIJN RECHT KOMT

Eerste stap: Indelen in verschillende zones
Het is sfeervol en galant om in het lichtontwerp de tuin in verschillende zones in te delen. Door verlichting van bepaalde onderdelen zoals de oprit, het terras en de borders apart van elkaar te schakelen ga je speels en bewust om met functionaliteit, veiligheid van het licht en energie. De verlichting op de deuren en oprit kun je bijvoorbeeld de hele nacht laten branden, de sfeerverlichting laat je rond middernacht uitschakelen en de verlichting in de zithoek kun je alleen aanzetten als je er gebruik van maakt.

Tweede stap: Creëren van zichtlijnen
Bij het ontwerpen is het goed te beseffen van waaruit de tuin eigenlijk het meeste gezien wordt. Wat zijn de belangrijkste zichtlijnen, wat zie je dan en welke elementen zijn leuk om te verlichten? Kijk vanuit vele verschillende posities naar de tuin en niet onbelangrijk het huis. In een lichtontwerp is het belangrijk dat de tuin vanuit de woning bijvoorbeeld in de woonkamer of de keuken, ’s avonds en in de donkere maanden goed kan worden overzien.

Derde stap: Spelen met intensiteit en schaduw van het licht
Een speels en spannend lichtplan maak je door buitenlampen met groot of fel licht af te wisselen met een grondspot en armaturen die klein of zacht licht geven. Het afwisselen tussen verschillende soorten licht en zones geeft een veel mooi speels lichtspel. Het creëren van donkere plekken en schaduw in de tuin maken dat de verlichte plekken er beter uitspringen.
Welke verlichting je tussen beplanting gebruikt is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Een combinatie van grondspots, staande lampen, wandlampen en spots met elkaar zorgt voor voldoende contract in het verplichtingsplan.


copy right in-lite

Soorten van verlichting

Direct licht
Direct licht schijnt rechtstreeks, zoals wel kan worden vermoed, op het te verlichten oppervlak zoals een gevel, schutting, oprit of grasveld en maken details zichtbaar en zorgen voor duidelijk afgelijnde schaduwen.

Indirect licht
Bij indirect weerkaatst het licht tegen een oppervlak en wordt de omgeving gebruikt om de rest van de ruimte te verlichten. Indirect licht vergroot optisch de tuin en ruimte en is sfeervol en gezellig maar is ook voor functioneel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting bij een hoogte verschil in de tuin als een traptrede, bij vlonders, en muurtjes of grote potten.

Diffuus
Diffuus licht is een meer gespreid en sfeervol licht doordat je door een speciale lens, filter of kap op de spot niet direct in het licht kijkt. Door de lichtspreiding geeft het een zachte schaduw op muren, schuttingen en wanden.

Accent licht
Een gebundeld licht met een hoge intensiteit op een mooie boom te accentueren of juist om objecten meer aandacht te geven in de tuin. Deze vorm van verlichting creëert hoogte en diepte in de tuin.